La intensa sequera que afecta Catalunya ha causat la mort de desenes de peixos a l’estany de Castelló dels Aiguamolls de l’Empordà.
En concret, la falta d’aigua i les temperatures elevades han desembocat a una condició d’anòxia, una disminució d’oxigen a l’aigua. Aquesta situació ha provocat la incapacitat dels peixos per sobreviure, creant la imatge de múltiples exemplars flotant sense vida a la superfície de l’estany. Particularment, es fa referència a les llises, una varietat freqüent en aquest entorn i que ha estat impactada directament per les repercussions de la sequera.
El director de polítiques ambientals Marc Vilahür, dona per fet que es repetiran aquest tipus de situacions i defensa la implementació de “solucions fonamentals” i d’arrel on es faci una política mediambiental basada en la reducció del CO2 i gravant les emissions mes contaminants.
L’anòxia es produeix a causa de la insuficient presència d’oxigen a l’aigua, provocada no només per la manca de flux, sinó també pel règim de temperatures elevades. Aquesta condició impacta totes les espècies que habiten l’entorn aquàtic, tot i que algunes presenten una millor resistència que altres.
Vilahür ha informat que no procedirà a la retirada dels peixos de l’estany. Això es deu al fet que l’àrea és extremadament fangosa, la qual cosa podria implicar un perill per aquelles persones encarregades de l’operació però que no suposa cap risc sanitari.