CA 

El Berguedà repartirà kits de pícnic reutilitzables com a mesura per reduir residus

Comparteix l’article:

A Catalunya el plàstic d’un sol ús és un problema real i que es veu cada vegada més incrementat. És per això que han nascut diferents iniciatives per fer front aquesta generació de residu.
L’agència de Desenvolupament del Berguedà ha tirat endavant una campanya de kits de pícnics reutilitzables en col·laboració de diferents establiments turístics. Cada establiment gestionarà el circuit de recollida dels pícnics, el retorn o com reomplir-los. Enguany serà el segon estiu que ho fan després d’una prova pilot que va començar l’any passat.

L’objectiu d’aquesta campanya és donar suport als establiments turístics perquè puguin plantejar una estratègia de reducció dels residus d’un sol ús amb els clients que sol·liciten els serveis de pícnic. Cada establiment rebrà un total de 25 kits de pícnics per poder escollir quins són els més útils a implementar un cop s’acabi la prova pilot.
A més la campanya també inclou que els clients que realitzin una llarga estada en un establiment turístic se’ls pugui obsequiar amb el kit. D’aquesta manera, es fomenta que els clients estiguin més dies al territori o que hi retornin. Durant tota la campanya els clients i establiment que en facin us hauran d’omplir un qüestionari per poder analitzar els resultats obtinguts de l’acció. Des de l’ABD es vol fomentar una nova manera de consumir els pícnics a través de l’educació, la sensibilització i amb la filosofia de residu zero.

Comparteix l’article:

Fes-te soci del Clúster

El concepte de muntanya

A Catalunya, els territoris considerats de muntanya ocupen un 46% de la superfície total del país, però el seu pes demogràfic és només d’un 5%. La Generalitat va definir a la Llei 2/1983 d’Alta Muntanya el que es considera com a àrees de muntanya, comarques de muntanya i zones de muntanya.  La norma abastava la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

El 2014, a instàncies de la mateixa Generalitat, un grup d’estudi revisa la llei i conclou que resta obsoleta. Aquest grup considera prioritari fomentar la implantació d’empreses i projectes econòmics viables que afavoreixin el creixement demogràfic i la fixació de residents permanents.

Les comarques de muntanya es caracteritzen per:

  • Tenir una altitud, un terreny pendent i un clima agrest que en limita l’activitat econòmica.
  • Disposar de recursos escassos; especialment d’aigua, neu, pastures, boscos i espais naturals.
  • Tenir una baixa densitat de població.

Les zones de muntanya són territoris configurats per un o més termes municipals no situats en comarques de muntanya que reuneixen alguna de les següents condicions:

  • Tenir com a mínim el 65% de la superfície en cotes superiors a 800 metres.
  • Tenir un pendent mitjà superior al 20% i tenir el 60%, com a mínim, de la superfície en cotes superiors a 700 metres.
  • Reunir altres condicions que comportin circumstàncies. excepcionals limitadores de l’activitat econòmica, i especialment de la producció agrària, que els facin equiparables a les zones de muntanya.