CA 

El programa “Al teu gust” continua impulsant la innovació empresarial al territori de muntanya del Pallars

Comparteix l’article:

L’Ajuntament de Tremp i la Fundació Alícia segueixen un any més desenvolupant el projecte “Al teu gust” (ATGPallars), que té per objectiu impulsar la innovació al sector agroalimentari i de la restauració en el territori rural i de muntanya del Pallars. El programa inclou un servei d’assessorament per a les empreses que vulguin innovar creant nous productes o millorant els seus processos de producció. L’any 2021 hi van optar tres empreses de l’Alt Pirineu i l’Aran.

Els impulsors del programa centren bona part dels seus esforços en reforçar i fomentar la cooperació en tres sectors estratègics pel territori de muntanya: el vitivinícola, el oleícola i el de la restauració. En l’àmbit vinícola, des del 2013, l’ATGPallars ha encetat un seguit de línies de treball que han permès que actualment s’hagin consolidat fins a una dotzena de cellers en aquesta zona, integrada dins la DO Costers del Segre. Pel que fa al sector de l’oli, les condicions climatològiques del Pallars Jussà es troben al límit del que permet el conreu de l’olivera. És precisament aquesta circumstància el que defineix les característiques dels seus olis. Finalment, la implicació dels restauradors  i la cooperació entre el programa ATGPallars i l’Associació APAT de professionals turístics ha estat clau per fer possible esdeveniments com la Pallars Food Fest, el Festival Cordeví o el projecte de recerca Cuina de Bosc.

Comparteix l’article:

Fes-te soci del Clúster

El concepte de muntanya

A Catalunya, els territoris considerats de muntanya ocupen un 46% de la superfície total del país, però el seu pes demogràfic és només d’un 5%. La Generalitat va definir a la Llei 2/1983 d’Alta Muntanya el que es considera com a àrees de muntanya, comarques de muntanya i zones de muntanya.  La norma abastava la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa.

El 2014, a instàncies de la mateixa Generalitat, un grup d’estudi revisa la llei i conclou que resta obsoleta. Aquest grup considera prioritari fomentar la implantació d’empreses i projectes econòmics viables que afavoreixin el creixement demogràfic i la fixació de residents permanents.

Les comarques de muntanya es caracteritzen per:

  • Tenir una altitud, un terreny pendent i un clima agrest que en limita l’activitat econòmica.
  • Disposar de recursos escassos; especialment d’aigua, neu, pastures, boscos i espais naturals.
  • Tenir una baixa densitat de població.

Les zones de muntanya són territoris configurats per un o més termes municipals no situats en comarques de muntanya que reuneixen alguna de les següents condicions:

  • Tenir com a mínim el 65% de la superfície en cotes superiors a 800 metres.
  • Tenir un pendent mitjà superior al 20% i tenir el 60%, com a mínim, de la superfície en cotes superiors a 700 metres.
  • Reunir altres condicions que comportin circumstàncies. excepcionals limitadores de l’activitat econòmica, i especialment de la producció agrària, que els facin equiparables a les zones de muntanya.