La sequera és un problema que continua afectant gran part de la península Ibèrica, especialment a l’est d’Espanya. L’agricultura, que representa el 2,5% del PIB espanyol i concentra el 80,5% del consum d’aigua del país, és un dels sectors més afectats.
Davant d’aquest repte, dos estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), María Martínez i Fernando Carrasco, han desenvolupat Agrodit, una solució tecnològica per al control dels conreus i la implementació del reg supereficient en l’agricultura. Un projecte que va guanyar el premi del jurat de l’última edició del programa d’emprenedoria SpinUOC, coordinar per la plataforma Hubbik.
La tecnologia d’Agrodit es basa en sensors d’humitat i temperatura del sòl que funcionen amb energia solar i proporcionen informació precisa sobre les condicions hídriques dels conreus. Això permet als agricultors mesurar la humitat del sòl en temps real i aplicar reg de manera precisa, evitant el malbaratament d’aigua. Amb aquesta tecnologia, es pot arribar a estalviar fins a un 50% d’aigua de reg, regant només quan és necessari per al conreu.
La solució tecnològica, desenvolupada al costat dels agricultors per adaptar-la a les seves necessitats reals, ja ha estat testada en dos projectes pilot: un en un camp exterior amb conreu de xirivia i un altre en un hivernacle amb conreu de tomàquets cherry.
Amb el reg eficient, Agrodit contribueix a mitigar els efectes de la sequera, conservant el recurs d’aigua i promocionant un creixement saludable dels conreus. La tecnologia està dissenyada per empoderar els agricultors i afavorir la sostenibilitat de l’agricultura i la seguretat alimentària en regions afectades per l’escassetat d’aigua.