Aquest estiu del 2023 està marcant rècords històrics en termes de temperatures a Catalunya. La manca de pluges i la sequera han començat a afectar a diferents espècies que habiten en el nostre ecosistema. És el cas de les papallones on s’ha observat una notable disminució en entorns urbans segons dades de l’uBMS i el mBMS. Una tendència atribuïda a la manca d’aigua i la dessecació de la vegetació que necessiten per sobreviure.
La falta de reg els parcs i jardins urbans i a les dunes de les platges i herbassars de les zones naturals de les ciutats ha afectat negativament la supervivència d’aquests insectes. A més els episodis de calor intensa també impacten en la presència de papallones, donat que l’excés de temperatura té efectes negatius en la supervivència i reproducció d’aquestes criatures. És per això que algunes espècies es desplacen a altituds més elevades a la recerca de la vegetació necessària abandonant així les zones urbanes. Les erugues, en particular, són més vulnerables que les papallones adultes i poden patir una deshidratació fatal.
Més enllà de l’ajustament en la supervivència i reproducció de les seves poblacions, les papallones han adoptat canvis significatius en el seu comportament per afrontar aquestes circumstàncies desafiants. Busquen llocs amb més frescor i ombra, evitant els prats exposats al sol. A més, com a mecanisme de termoregulació redueixen el vol en els dies calorosos ajustant les seves ales per evitar una radiació solar directa. També modifiquen els seus patrons de moviment, evitant o reduint la seva presència en àrees urbanes.
Aquestes adaptacions en el comportament de les papallones reflecteixen la seva capacitat d’aprendre i respondre als canvis en l’entorn, tot mostrant la complexitat i la resiliència de les estratègies que desenvolupen per preservar la seva existència en condicions cada vegada més desafiants.
No hem de perdre de vista que les papallones són indicadors biològics, oferint una finestra cap a la salut de l’ecosistema que habiten. Per tant, la disminució de la seva població a causa de la calor i la sequera també pot ser extrapolada a altres artròpodes, com abelles i escarabats, i fins i tot afectar alguns animals vertebrats.